Welke voeding past eigenlijk bij jou?

Geschreven door 13 oktober, 2014november 19th, 2020Blog

Gezonde en verantwoorde voeding. Het is een ware hype.  Nieuwe producten, blogs, een groot aanbod van verschillende “stromingen” en veel reclames. Er is informatie in overvloed.

Wegens gezondheidsredenen en interesse ben ik er zelf al jaren mee bezig: gezond eten en leven. Voor mij is bijvoorbeeld suikervrij en minder zuivel heel logisch. Maar ook ik heb me laten verleiden door het grote aanbod van informatie. En alles dan ook wilde proberen. Zodat ik telkens weer ging twijfelen aan wat bij past. Van alles heb ik wat opgestoken en behouden wat bij mij past.

Nu veel dingen bij mij op zijn plek vallen, is dit ook zo met mijn voedingspatroon. Zeker nu ik ook weet dat je een bepaald type bent, waar specifieke voeding bij past. En je naast dit ook rekening kunt houden met het seizoen. Als je dit doorvoert kom je nog dichter bij jezelf. Ayurveda werkt met types en seizoenen, en traditionele chinese geneeswijzen (TCM) met seizoenen (elementen). En ook de manier van bewegen is hierop aangepast. Hier wil ik zelf nog veel meer van weten…

Waar het om gaat, is eet wat bij jou past. Waar voel jij je goed bij? Waar krijg jij energie van? Ga eens op onderzoek uit. Probeer wat nieuws en laat je wellicht verrassen. Om je nieuwsgierig te maken en je wellicht een duwtje in de rug te geven, heb ik wat leuke blogs en tips voor je:

* Voedzo.nl (vooral suiker- en zuivelvrij)

Hier wordt leuk geschreven over lekker eten en gezond leven. Met de nadruk op hetgeen dat niet iedereen hetzelfde is. Leuke en lekkere recepten, en blogs met verhelderende teksten.

* Paleo

Ikzelf ben geen voorstander van een volledig paleo dieet. Maar er zitten wel dingen in waar ik achter sta. Weinig granen (tarwe), zonder zuivel en suikervrij. Leuke en hippe blogs met veel recepten zijn: eet paleo en oeradvies. De e-boeken van 15 minutenpaleo zijn ook fijn. Lekkere en gezonde recepten die mooi zijn weergegeven.

* Rens Kroes Superfood

Op dit moment heel hip. Normaal ben ik niet zo van de hypes. Maar dit boek ziet er gaaf uit, en er staan hele lekkere dingen in. Waar kinderen zeker ook van smullen. Tip: de crackers en ontbijtcake zijn heerlijk!

* Amber Albarda

Ook zij is momenteel populair. Steeds meer mensen worden bewust (gemaakt) van een gezondere levensstijl. Ze heeft hierover diverse (kook) boeken geschreven. Zelf heb ik verantwoord bakken. Speciaal voor mijn kinderen gekocht, om lekker samen te bakken.

* De hormoonfactor

Ja ook deze is populair. Wat ik met name interessant vind, is wat voeding en beweging voor je hormonen kunnen betekenen. Een disbalans in je hormonen kan heel wat teweeg brengen in je lichaam.

* De voedselzandloper

Beschrijft heel duidelijk welke voedingsmiddelen we niet meer zouden moeten nuttigen, en waardoor we deze kunnen vervangen. Je kunt er veel van leren, je hoeft niet meteen dit “dieet” te volgen.

Ik kan over dit onderwerp nog heel lang schrijven. Er is zo (te) veel informatie voorhanden. Ga zelf maar eens ontdekken. Proef en ervaar. En probeer rekening te houden met het seizoen, het element of jouw gevoel. Veel plezier!