Verder gaan mét angst…

Geschreven door 6 oktober, 2015november 19th, 2020Blog

Afgelopen weekend heb ik deelgenomen aan een geweldig yoga weekend dat werd gegeven door David  Jacobs uit Zuid-Afrika. En wet ben ik blij dat ik dit heb gedaan! Het was intensief, bijzonder en leerzaam in alle opzichten! En ik heb gretig gebruik gemaakt van de kennis en ondersteuning die ik mocht ervaren.

Mijn yogalerares Mirjam van Heesewijk van De Yoga Studio Schijndel heeft al vaker deze workshop georganiseerd, en vertelde er altijd enthousiast over. Net als de deelnemers. De laatste aankondiging triggerde mij. Is het iets voor mij? Waarna de ja-maars volgden: dan ben ik een heel weekend weg… het kost (natuurlijk) geld… het is mentaal en fysiek vast te intensief…  etc. Uiteindelijk kwam ik uit bij het thema ruimte nemen voor jezelf. Dus heb ik de ja-maar vragen overboord gegooid en had ik een van de laatste plekken te pakken. En dat voelde meteen goed. Ik had (met enige stimulans) gekozen voor iets wat ik leuk vind, en waar ik veel van kon leren…

De dagen voor de workshop was ik onrustig, en was er angst. Mede door het op te schrijven verdween dit en maakte plaats voor gezonde zenuwen. Dat was lang geleden! En wat voelde dit goed! Ik had er zin in.

Op vrijdagavond konden we alvast wennen. Twee uur les in de avond. Het was al hard werken. Veel oefeningen en veelal in (anatomisch) Engels. Toch was het oké. En heb ik heerlijk geslapen.

Dag twee. Gestart met een les van drie uur. Niet bij nadenken dus en gaan. Wat een informatie. Voor het einde van de morgen zat ik al vol. Dit heb ik op kunnen lossen door even uit de ruimte te gaan en wat te drinken. Om het vervolgens af te maken en te genieten van een heerlijke lunch. En na wat tijd om te wandelen in de mooie omgeving weer door naar het middagprogramma. Moe, vol met indrukken maar zeker voldaan en tevreden heb ik met een aantal deelnemers de dag afgesloten met een heerlijk diner. Ik lag er vroeg in, kwam uiteindelijk tot rust en viel als een blok in slaap.

Dag drie. Dezelfde indeling van de dag. Ik was er klaar voor. En wat heb ik een inzichten gekregen. Ze maakten nogal wat los en indruk op me. De boodschap was duidelijk: werk aan de winkel! Met name fysiek. No way out. Nu weet ik wat ik nodig heb. En hoe ik dit kan bereiken. Hoe gaaf is dat! Met een voldaan gevoel en dankbaarheid heb ik dit speciale weekend afgesloten.

De day after… Ruimte om alles te laten landen en de informatie en indrukken te laten bezinken. Stap voor stap doe ik wat nodig is. Hak het in stukjes. Maak de materie eigen met leesmateriaal, mijn yogalessen en de kennis van Mirjam.

Het heeft me veel gebracht door hieraan mee te doen. Ik ben verder gegaan mét mijn angst, en heb er veel voor teruggekregen. Hoe? Door voor mezelf te kiezen, ruimte te pakken en buiten mijn veilige zone te gaan. En mijn angst er te laten zijn, want achter angst liggen de mogelijkheden. Maar ook door rustig en kalm te blijven als het soms te veel was.

Conclusie uit de praktijk: Buiten je comfort-zone gaan loont!

Namasté