Sterker dan ooit.

Geschreven door 26 augustus, 2017november 19th, 2020Blog

Het is vandaag de laatste dag van de schoolvakantie. Het is nog echt zomers weer, en ik zit lekker buiten. Al weken wil ik schrijven, maar er kwam maar niks van. Het was blijkbaar nog te groot en voor mij niet tastbaar genoeg. Ik was (nog) aan het processen. Was dat echt zo? Geen idee. Maar nu ga ik er eens voor zitten.

Ik kan met een goed gevoel terugkijken op een fijne vakantieperiode. De zes weken zijn voorbij gevlogen We hebben veel opgeruimd, zijn lekker een paar weken weg geweest, hebben uitstapjes gemaakt, verjaardagen gevierd, hebben elkaar veel ruimte gegeven, zijn gegroeid, hebben regelmatig wat afgesproken en hebben genoten! En de balans? Die was er regelmatig. Soms wat aanpassingen gedaan maar overall dus prima! Wat is het fijn om zoveel rust, liefde en dankbaarheid te ervaren! Deze lijn trek ik dus zeker verder door!

Wel ga ik de komende weken nog naar de osteophaat en de kinesioloog. Waarom doe ik dit? Mijn darmen blijven opspelen en ik voel dat ik mezelf nog tegen hou om mezelf echt over te geven aan de flow, de prana, de levensenergie. Het voelt vaak nog ongemakkelijk, onwerkelijk en spannend. En dit terwijl het aan de andere kant super goed voelt. Ik voel me de meeste tijd sterker dan ooit, maak plannen en ga ze uitvoeren. Zo ga ik mijn massagetafel weer uit het stof halen, en ga weer een cursus doen. Stap voor stap wordt ik hierbij negen weken lang meegenomen in het intuitief leren masseren. Dus op gevoel masseren zonder stappenplan of protocol. Lijkt me heerlijk. Ik ga het allemaal binnenkort ervaren, en natuurlijk in de praktijk brengen.

De titel van deze blog is sterker dan ooit. En deze titel is voor mij het thema waar ik de afgelopen weken meer bezig ben geweest. In de vakantie lees ik graag, en naast mijn gewone boeken ben ik gaan lezen in een boek wat al jaren in de kast stond: “Sterker dan ooit” van Brene Brown. De wijsheid van vallen en opstaan. En ik werd meteen gegrepen door het verhaal. Ik ben inmiddels op 1/3 van het boek, dus nog niet uit. Maar wat ik lees geef ik de tijd om op me in te laten werken, te laten landen en er van te leren.

Ik smul werkelijk van het boek! Ik maak (te) zelfs aantekeningen erbij en kijk ze regelmatig door. Wat een herkenning en inzichten! en ja, dat heb ik vaker gehad. Alleen dit pakt een specifiek stukje vast waar veel van mijn “eigen” verhalen zijn blijven hangen en een eigen leven zijn gaan leiden. Als de afketsers van het ego (woede, verwijten, en ontwijken) goed werk hebben verricht kan het ego de waarheid verdraaien. Interessant!

Sterk weer opstaan heeft twee belangrijke pijlers:

 • het in contact komen met je gevoelens;
 • nieuwsgierig zijn naar het verhaal wat er achter zit. (welke emoties ervaar je, hoe zijn deze verbonden met onze gedachten en gedrag.)

En dat is natuurlijk een belangrijk punt. Als je hiermee aan de slag gaat erken je dat je iets voelt (en later wat), anders blijven er alleen negatieve gedachten over.

Iedereen heeft zijn eigen proces, en een eigen moment of periode in het leven om ergens mee aan de slag te gaan. Zo was het nu voor mij de tijd aangebroken om dit boek te lezen. Ik haal er uit wat voor mij belangrijk is, iemand anders ervaart het wellicht anders.

Toch wil ik je wat stukjes uit het boek meegeven die mij (tot nu toe) erg aanspraken. En inzicht geven in processen uit het verleden, en wat we nodig hebben om te kunnen vallen en weer op te staan. En je telkens weer wat sterker te voelen…

Hoe willen we het verhaal waarin we (vast) zitten laten eindigen?

 • Stel jezelf vragen;
 • Erken dat je iets voelt;
 • Ben nieuwsgierig naar het verhaal wat er achter zit.

Geef rekenschap aan je emotie.

 • Geef jezelf toestemming om emoties te voelen. Om enthousiast te zijn, plezier te hebben, gek te doen, verdrietig te zijn etc.
 • Geef het aandacht. Door diep in -en uit te ademen en opmerken wat je voelt.

Voor mij is het toestemming geven erg belangrijk. Ik merk dat ik mezelf voor heel veel dingen geen toestemming geef en heb gegeven. De levensenergie omvat vele facetten. Dus wil ik mezelf graag toestemming geven om deze te laten stromen!

Ga stoeien.

Met als doel tot eerlijkheid te komen over verhalen die we over onze worstelingen verzinnen. Dit doe je door de verhalen opnieuw te bekijken, in twijfel te trekken en te controleren of ze waar zijn.

Schrijven.

Schrijf je verhaal zonder deze mooier te maken. De rauwe versie dus. Zie ook de lastige stukjes onder ogen, en stel hierbij kritische vragen. Een hulpmiddel om hierbij te gebruiken:

 • mijn emoties…
 • mijn lichaam…
 • mijn gedachten…
 • mijn verwachtingen…
 • mijn overtuigingen…
 • mijn daden…

Ik heb inmiddels alweer verschillende verhalen herschreven. En kwam emoties  tegen die ik nooit eerder voelde. Er is weer wat teweeg gebracht de afgelopen weken, en dat ga ik niet stoppen! Ik wil verder, en me sterker voelen dan ooit. En vallen en opstaan? Dat hoort erbij! en als je de kunst hiervan onder de knie hebt, dan wordt je telkens weer wat sterker. Hoe mooi is dat!

Bedankt voor het lezen! Hopelijk heb je er iets voor jezelf uit kunnen halen. En ben je nieuwsgierig geworden? Haal dan het boek. En ga het lekker op je gemak lezen. Waarschijnlijk zul je er geen spijt van krijgen.

P.s. Inmiddels heb ik bovenstaande meegenomen in de afspraken bij de kinesioloog en de ostheophaat. En ik kan alleen maar zeggen dat het weer bijzonder was. Er is een hele grote stap gezet die belangrijk is in mijn leven. Ik vertel je er snel over!