Durven vragen en investeren loont!

Geschreven door 1 maart, 2016november 19th, 2020Blog

In mijn vorige blog heb ik het al even ter sprake gebracht, buiten je comfortzone gaan en durven vragen om verder te komen. Dit kan op verschillende manieren, en er kunnen verschillende redenen zijn om dit te doen.

Je kunt op een bepaald moment te veel op je bord hebben liggen, en het eigenlijk nodig is om wat uit handen te geven. Denk hierbij aan huishoudelijke taken, klusjes, opvang voor de kinderen of jezelf beschikbaar stellen voor schooltaken of vrijwilligerswerk. Dit alles om weer op adem te komen en weer meer bij jezelf te kunnen zijn. En voorkomen dat de motor vast loopt. Tijdens mijn chronische vermoeidheid (waarvan gelukkig genezen!) heb ik veel te lang dingen zelf willen blijven doen. Achteraf snap ik de redenen waarom het voor mij zo moeilijk was om het los te laten. Perfectionisme, kwetsbaarheid, eigenwaarde en het gevoel te falen speelde hierbij een grote rol. Het had me destijds erg geholpen om te kijken wat ik nodig had. Hulp vragen en uit handen geven had me zeker (en sneller) verder geholpen. We leren als kinderen dat je alles mag vragen. Ja heb je, en nee kun je krijgen. Dus wat heb je eigenlijk te verliezen? Niks toch? Het levert alleen maar op, dus wat let je?

Er zijn ook dingen die je van een ander kunt leren, die op een bepaald gebied kennis en ervaring hebben, waar jij meer van wilt weten of van wilt leren. Ik ben de eerste die zegt dat je met delen, verbinden en samenwerken meer kunt bereiken dan alleen. Nu ik dit zo schrijf besef ik dat ik veel heb geleerd vanuit mezelf. Door zelf informatie te vergaren. Van een ander leren door blogs te lezen, websites te bezoeken, uit boeken en een enkele informatieve workshop. Veelal alleen dus. Altijd om een probleem op te lossen en uiteindelijk te delen. Maar vaak bleef het bij het vergaren van informatie, het probleem oplossen en processen. Tegenwoordig zijn er tal van mogelijkheden om workshops te volgen, deel te nemen aan weekenden of jezelf te laten coachen. Hier vraag je in principe ook, veelal tegen een vergoeding. En daar kan ook het struikelblok geld bij komen kijken. Ben ik het waard? Krijg ik waar voor mijn geld? Is het een goede keuze? Krijg ik wat ik nodig heb? En ga zo maar door. Nu ik dit zelf besef dat geld me er soms van weerhoudt om iets te doen wat ik leuk vind, en waarvan ik kan leren, kan ik het op een andere manier bekijken. Ik kies nu bewust voor iets waarvan ik echt leer en handvatten krijg om mee verder te komen. En wordt getriggerd om in actie te komen. Of gewoon omdat ik iets heel erg leuk vind en wat me plezier en energie geeft. Dus mocht je iets echt willen, probeer jezelf niet te laten weerhouden om iets uit te geven. Het kan je zoveel brengen. Maak een bewuste keuze, en deze is altijd goed.

De eerste stappen heb ik inmiddels al genomen om te durven vragen, en bewust uit te geven. Eerder schreef ik een blog over mijn yogaweekend vorig jaar. Waar ik overigens volgende week weer aan deel neem. Daarna is het even rustig geweest. Op de valreep van 2015 deed ik nog een workshop bij Esther Buys waar ik veel leerde over het werken met energie. Van jezelf en een ander. Niet geheel onbelangrijk. En een paar weken geleden had ik een goed gesprek met Xandra van Hooff van gave mensen. Door met haar in contact te komen en advies te durven vragen, kreeg ik de kans om wat van haar tijd te “gebruiken”. En onder het genot van een lunch vloog de tijd voorbij. Ik durfde niet alleen maar te vragen maar we deelden samen ook dingen die ons bezig hielden. En kreeg nieuwe inzichten waar ik wat mee kan. Het zette mij in ieder geval weer aan om in actie te komen. Wel weer iets te enthousiast waardoor mijn energie weer even niet in balans was. Maar wordt aan gewerkt zullen we maar zegen. Ik heb mijn “Cinergie” plan weer wat aangevuld en aangepast. En heb vervolgens de stap genomen om te beginnen met wat online cursussen voor mezelf. Om de basis aan te sterken. Bij de vrouwenkrachtacademie ben ik begonnen met de training innerlijke kracht. Hiervoor heb ik advies gevraagd bij Tamara om te kijken wat het beste bij mij past. Ook een mooi gesprek overigens. Het bevalt me goed, het is overzichtelijk en zit goed in elkaar. Ik ben tevreden!

Om een lang verhaal kort te houden. Schroom niet om te vragen en te investeren. Hulp, advies, liefde, emphatie, geduld, tijd, geld, begrip, erkenning, opvang of wat het ook mag zijn. En vergeet jezelf niet te vragen mild te blijven als het eens wat minder gaat. Het zal je veel geven. En zeker een bijdrage leveren om jezelf te mogen zijn!

Liefs,

Cindy van de Laarschot- van de Valk