Alleen op reis.

Geschreven door 27 november, 2016november 19th, 2020Blog

Mijn Portugal avontuur zit er alweer bijna op! Ik zit op het moment dat ik dit schrijf nog in Faro. En over enkele uren vertrekt mijn vliegtuig terug naar Nederland. En kijk ik met veel plezier en dankbaarheid terug op dit avontuur.

Hoe was het eigenlijk? Een hele mooie ervaring! Ik heb van alles gedaan en ervaren. Mijn eerste ervaring was het alleen op reis gaan. Wat vond ik dit toch spannend, en tegelijkertijd ook weer heel tof en een mooie uitdaging. Eenmaal op het vliegveld was dit al gezakt. Ik vind reizen heerlijk! Dus hop het vliegtuig in en op naar Lissabon.

Vanaf Lissabon was het nog een hele trip naar onze bestemming voor de “retrait”. Deze trip maakte ik met twee andere deelnemers van de yogaweek, die ik toen nog niet kende. We hadden vooraf alleen contact via whatsapp. We vonden elkaar super snel. Ik was nog maar net buiten het vliegveld, en zij kwamen me al ophalen met de auto. En vervolgens reisden we ongeveer 250 km zuidelijker. Na een lange reis vanaf Nederland kw, een kwamen we “in een warm bad” terecht. Mooi weer, een prachtig uitzicht, een fijne yogaruimte, een mooi huis en heerlijk eten.

Yoga stond centraal tijdens deze dagen, en wel Iyengar yoga. Dit heb ik in Nederland al verschillende keren gedaan, dus hier was ik mee bekend. Elke dag begonnen we met yoga. Oefff. De eerste dagen waren aanpoten. Maar wat voelde dat aan het einde van de week goed! Hard work pays off ? Een pittig en goed begin van de dag, waarna we werden “beloond” met een heerlijk ontbijt. Voor het avondeten was er weer een les. Aangezien dit een herstellende yoga les was, was dit genieten. Lekker ontspannen herstellen van het surfen en je lijf openen. Waarna we weer lekker aan konden schuiven voor het diner.

Vooral de eerste dagen was het wennen en hard werken. Niet alleen bij de yoga maar ook het surfen! Ik had het nog nooit gedaan. Dus jumpsuits aan, en na de insutucties aan de gang! Wat was het zwaar en vermoeiend, maar o zo leuk! Ik was kapot. Maar mijn doel was gewoon genieten. Dus regelmatig op adem komen en gewoon genieten. Aan het einde van alle lessen een keer of vijf op het board gestaan, en mezelf regelmatig liggend mee laten voeren op de golven. Wat was dit gaaf! Dit ga ik vaker doen. Dat gevoel dat je door de golven wordt “meegenomen”is echt te gek en magisch! Helaas ook een dag met weinig golven, en een dag te gevaarlijk om te surfen. Maar ook van deze dagen gewoon een leuke dag aan het strand van gemaakt.

En wat hebben we lekker gegeten tijdens de dagen van de retrait. Shivani was degene die voor ons kookte. En dit met heel veel liefde en zorg deed. De keuken met de lange houten tafel en het terras waren het middelpunt van het huis. En voor mijn ook van mijn verblijf daar. Het voelde zo fijn om daar te zijn. Wanneer je er ook kwam, ze was er altijd. En bijna altijd bezig met het bereiden van de maaltijden. ’s Morgens dronk ik vaak al vroeg een kopje thee bij haar. We schoven er aan voor het ontbijt, kregen heerlijke lunchen mee en sloten de dag af met een heerlijk diner in de keuken. Ik was aangenaam verrast door de gerechten die we voorgeschoteld kregen. We bleken namelijk vegan maaltijden te krijgen. Daar wist ik al wat van maar heb me er nooit écht in verdiept. Ze toverde de lekkerste gerechten op tafel, veel recepten werden dan ook uitgewisseld. Ik ben dankbaar dat ik haar heb mogen ontmoeten!  “It takes a lot of love to make a house a home.” En zij deed dat.

Natuurlijk heb ik deze dagen weer wat geleerd. Ik heb geen tijd genomen om te bedenken wat ik verder graag zou willen gaan doen als ik terug ben. Ik heb nog geen specifieke richting die ik op wil. Dat heb ik los gelaten. Het was voor mij weer terug naar de basis. Dingen zijn zoals ze zijn, er hoeft niet altijd een reden voor te zijn. Het willen weten wat de oorzaak is, wat vaak niet nodig is. Vaker de stilte (in mezelf) opzoeken. De “last” van de wereld niet op mijn schouders nemen. De lat lager leggen en houden, dan is er al snel het plezier van iets beleven. Minder streng zijn voor mezelf, en blij zijn met wie ik ben. Wat anderen van mij denken (of wat ik denk wat ze van mij denken) is niet mijn probleem.

Allemaal bekende dingen en bekend terrein voor mij. Ik blijf die afslag nemen waardoor mijn hoofd (en mijn patronen) te veel ruimte krijgen voor andere dingen. Dingen die me helemaal niets brengen. Het was goed om alles weer te openen en op te ruimen. Letterlijk in mijn lijf tijdens de yoga en metaal door het mogen doen van toffe dingen. Het leren kennen van nieuwe mensen. Het leren surfen, en me mee laten voeren door de golven. Alleen op reis zijn. De boel de boel laten en even alleen Cindy zijn. Met alles erop en eraan. Mezelf toestaan om te zijn, te genieten en te blijven leren en te blijven oefenen. En mezelf toestaan om lekker vakantie te vieren.

De laatste dagen voor mijn vertrek zat ik in de stad Faro. Hier was ik ruim anderhalve dag alleen. Ik heb me goed vermaakt. Ook al waren de winkels dicht en regende het de laatste dag. Ik wandelde door de stad en leerde die kennen. Dronk wat, at wat en ging weer verder. Ik maakt dat ik me er thuis voelde. Ook de laatste dag met minder weer wandelde ik rond en bestelde ik een cappuccino. En kreeg een koffie met slagroom. Totaal niet mijn ding, maar ik kon er om lachen. Ik maakte me niet druk en genoot er van. In de middag regende het, dus ik besloot om iet te doen in plaat van op mijn kamer te blijven. Ik ging naar de film. En tussen de Portugezen zag ik “American Pastoral”. Een prachtige film, die zeker de moeite waard is om te gaan zien. Met een kerstgevoel ging ik terug naar het hotel. Alles in het winkelcentrum was in een enorme kerstsfeer. Een beetje bizar als je een zonnige yoga en surfvakantie achter de rug hebt. Ook hier genoot ik van. Er moest nog gegeten worden. Even wat snel dacht ik, een tosti of zo. Uiteindelijk besloot ik om iets in een restaurant te gaan eten. Een mooie afsluiter vond ik. Het is leuker om zo’n avond met een ander te delen. Ik voelde me trots! I did it! En met een grote glimlach genoot ik van een lekkere maaltijd!

En na een korte nacht (wel in een heerlijk bed) zat ik dus al vroeg te schrijven onder het genot van een heerlijk kopje thee en een lekker sapje. Nog even stilstaan bij mijn avontuur. In een leuk koffietentje met heerlijke muziek. Mijn tijd in Portugal zit er op. Met mijn koffer in mijn hand verlaat ik Faro en vertrek ik weer nar huis.

Het was een mooi avontuur!